Bägarranke: Ta reda på hur du odlar denna vackra växt för att dekorera din trädgård eller terrass

av Hanna Birgitta Nilsson

12 Augusti 2021

Bägarranke: Ta reda på hur du odlar denna vackra växt för att dekorera din trädgård eller terrass
Advertisement

Stora, ljusgröna, blanka löv och snabb tillväxt: bägarranke (även känd som Dipladenia) är en populär klätterväxt som elegant kan dekorera alla utrymmen.

Lämplig för trädgårdar eller balkonger, om den hittar det idealiska klimatet på kort tid kan den täcka stolpar och väggar med tjock växtlighet och blommor som får dig att tänka på exotiska platser. Faktum är att den kommer från Bolivia och Ecuador, det är en växt som älskar varmt klimat, så den odlas ofta i krukor för att skyddas under vintern. Läs mer om Bägarranke.

Pixabay

Pixabay

Exponering och klimat: Bägarrankw behöver ljusa områden där den tar emot solens strålar cirka 6 timmar om dagen. På platser med mycket varmt klimat föredrar den att vara lite skyddat från de starkaste strålarna under de centrala timmarna av dagen. Den föredrar också tempererat klimat och tål inte hårda vintrar. Så om du odlar den i områden med kalla vintrar, måste du plantera den i krukor, så att den är lätt att flytta till mer skyddade platser under senhösten fram till tidig vår (den kan vara utomhus när temperaturen inte är under 10 ° .). Den blommar på sommaren, då temperaturen aldrig är under 18 grader.
Jord: måste vara näringsrik, men lätt och även med bra dränering. Både i botten av krukan ochi trädgården rekommenderas det att lägga ett lager expanderad lera. Om jorden verkar för kompakt och tung, blanda den med sand.

 

Advertisement
cristina.sanvito/Flickr

cristina.sanvito/Flickr

Vattning: Denna växt tål långa perioder av torka, men för att se den frodig och främja blomningen behöver den konstant vattning, så att jorden aldrig torkar ut för länge.
Giftighet: växtmjölken som utsöndras vid beskärning kan irritera huden. Så när du måste klippa växten är det alltid nödvändigt att använda handskar.
Beskärning: tidigt på våren, efter den vegetativa vilofasen, så tas alla sjuka och skadade skott eller grenar bort.

Vill du odla denna vackra klätterväxt?

Advertisement