Dekorera trädgården med färgglada trillingblommor: ta reda på hur du odlar dem

av Hanna Birgitta Nilsson

10 Augusti 2021

Dekorera trädgården med färgglada trillingblommor: ta reda på hur du odlar dem
Advertisement

Trillingblommor är en av de mest älskade och odlade växterna vid alla delar av havet och bortom. Den här fantastiska klätterväzten med färgglada blommor älskar faktiskt solen och varma platser och där kan den växa kraftigt även utan behov av för mycket omsorg. I andra klimat behöver den mycket mer uppmärksamhet och försiktighet, men om den behandlas väl blir den en vacker dekoration för balkonger, terrasser och trädgårdar.

De härstammar ursprungligen från Sydamerika och verkar ha spridit sig i Europa på artonhundratalet och har haft en oavbruten framgång, vilket har lett till hybridisering av många sorter med kronblad av oemotståndliga nyanser: nuförtiden finns det verkligen hur många val som helst bland levande och varma färger, den ena vackrare än den andra.

Pixabay

Pixabay

  • Exponering och klimat: trillingblommor är mycket förtjusta i solen och varma temperaturer. De är lämpliga för platser vid havet där vintrarna inte är för hårda. Om de får mycket sol kommer de att ge en spektakulär blomning, medan de som förblir i de skuggiga punkterna tenderar att producera bara blad och väldigt få blommor. Bättre ha dem på platser (ofta nära husets väggar) så att de blir skyddade från vinden. Om du vill försöka odla dem på platser där klimatet är hårdare, är det att föredra att odla dem i krukor för att skydda dem från vinterns intensiva kyla genom att placera dem inomhus (där det finns solljus) och sedan även täcka dem med fiberduk.
  • Jord: jorden måste vara väl dränerad för att undvika vattenstagnation, vilket gör att växten tappar kraft eller orsakar rotrötning. Du kan sedan använda lera på botten och lätta underlaget med lite sand.
  • Bevattning: växten behöver vattnas endast mellan vår och höst (inte på vintern i allmänhet) och bara när jorden förblir torr för länge på grund av brist på regn. De som står i krukor bör istället kontrolleras oftare, var noga med att inte lämna jordpinnen helt torr i för många dagar.
  • Beskärning: om den placeras på rätt plats och med rätt jord kan trillingblomman växa ur alla proportioner och täcka hela fasader av byggnader. Om du vill hålla den i schack rekommenderas beskärning så snart vintern är slut och då det inte finns risk för drastiska temperaturfall. I det ögonblicket kan den klippas.
  • Omplantering: Om den är odlad i krukor kan trillingblomman behöva flyttas till en större kruka varje år, och detta sker alltid i slutet av vintern / början av våren.

Har du redan odlat trillingblomma hemma?

Advertisement