Hallon: användbara tips och misstag att undvika när man odlar dessa läckra frukter
Bär är en riktig delikatess som naturen ger oss, och bland dem finns hallon, vackra frukter att titta på och riktigt goda, med utmärkta näringsvärden.
Hallonväxter är ganska enkla att odla, de kan placeras i till och med bortglömda hörn av trädgården, eller vid kanterna av en grönsaksträdgård: de kan faktiskt producera frukt (kanske lite mindre rikligt) även i halvskuggade områden. Att ha dem i trädgården garanterar oss goda frukostar och snacks, och kanske med tiden till och med en tillräcklig skörd för en utmärkt sylt. Läs mer om deras odling genom att läsa vidare.
Jord: de är växter som anses vara underväxt, de älskar en mycket rik och sur jord. I skogen garanteras dem det av de fallna bladen som sedan bryts ner. Du kan använda dem för att skapa lämplig jord men också gödsla med kompost eller gödsel.
Klimat och exponering: det är en växt som växer spontant i tempererade eller tendentiellt svala klimat, så mycket ser man den på höjder mellan 700 och 1400 meter. De tolererar också ofta men inte konstant regn, medan de lider av torr vind. Hallon motstår därför mycket bra vintertemperaturer, så mycket att om det inte får tillräckligt med kyla (med temperaturer under 7 °) är det svårare att de växer bär. När det gäller exponeringen är solen att föredra, men den kan växa och producera frukt även i halvskugga.
När och hur man planterar dem: du kan bli frestad att köpa plantor året runt, men för att plantera dem måste du vänta på att de kommer in i vegetativ vila, vanligtvis i slutet av hösten. Sedan, fram till början av våren (mars) är det möjligt plantera dem, utan för djupa hål, eftersom de har ganska ytliga rötter. Om du planterar mer än ett exemplar (det finns många sorter, med olika färger och smaker) håll dem minst 70 cm distans, medan varje rad måste vara minst 2,5 meter från varandra.
Bevattning: på platser med somrar som tenderar att vara torra måste vatten garanteras under den varma perioden för att få godare frukter, medan plantorna, när de väl har börjat, är ganska självförsörjande under andra tider på året, så länge det regnar tillräckligt.
Det är också bra att täcka jorden mellan växterna, för att behålla mer fukt under våren / sommaren och undvika att ogräs som stjäl näringsämnen från hallonen. Svart halm eller duk kan användas.
Redo att odla dina egna hallon?