Kylskåpet är inte alltid lösningen: ta reda på vilka livsmedel som ska förvaras vid rumstemperatur
Advertisement
Kylskåpet har revolutionerat sättet att konsumera mat över hela världen, och det är en grundläggande vitvara i alla hem: kylan gör så att vi kan äta många livsmedel under längre tid efter att vi har köpt eller lagat dem.
Det finns dock vissa livsmedel som är bättre att förvara utanför kylen, vissa behöver vara i rumstemperatur för att mogna eller i alla fall behålla sina egenskaper när det gäller smak och konsistens. Ta reda på vilka genom att läsa vidare.
- Bananer: de ska alltid förvaras i rumstemperatur, om de fortfarande är gröna och behöver mogna snabbare, lägg dem bredvid äpplen eller avokado. I kylen blir de däremot mörka och konsistensen förändras.
- Basilika, persilja: dessa och andra örter är lite svåra att hålla färska länge när bladen eller kvistarna har tagits bort från växten. I kylen försämras de och blir mörka och mjuka, medan om du bara håller dem i ett glas vatten i några timmar tenderar de att blekna. Vad ska man göra? Bättre att lägga dem i ett glas rent vatten, utan att bladen är nedsänkta och byt ofta, men framför allt måste du täcka själva nedre själken på kvistarna med en plastpåse.
- Rosmarin, timjan, oregano: håll kvistarna upp och ner, i rumstemperatur, som om du skulle torka dem, och täck dem med bomull eller med pappersservetter för att förhindra att de blir dammiga.
Advertisement
- Mango, kiwi, ananas, avokado: dessa och flera andra exotiska frukter blir godare och godare när de förvaras i rumstemperatur, där de dock riskerar mogna för snabbt. Det är alltid lämpligt äta dem så snabbt som möjligt.
- Persikor: Persikor måste också lämnas utanför kylen och tvättas endast innan de äts. Om du behöver få dem att mogna snabbare kan du försöka lägga dem i en papperspåse med bananer.
- Citrusfrukter: det är sant att de håller längre i kylen, men de blir också märkbart mindre goda. De klarar sig i rumstemperatur i över en vecka, ännu längre om det inte är varmt.
- Lök, vitlök, potatis: det är för hög luftfuktighet i kylen vilket förstör vitlök, medan det inte är några problem att hålla de i rumstemperatur i flera veckor. Se alltid till att de inte torkar för mycket, och ät de inom ett par veckor. Det är för kallt för potatis och lök i kylen så även dessa måste förvaras svalt och torrt, gärna i korgar eller liknande.
- Choklad: även om det verkar oundvikligt när det är varmt så ändrar choklad i kylen både konsistens och smak och absorberar ofta aromerna i kylen. Det kan också hända att en vitaktig färg bildas på grund av temperaturerna.
- Ketchup och andra såser: kan förvaras säkert utanför kylskåpet om det äts inom 3 veckor. Efter 3 veckor är det bäst att använda kylskåpet för att förvara dem.
- Torkad frukt: så länge förpackningarna inte öppnas kan de ligga kvar i skafferiet i upp till sex månader; å andra sidan, när de är öppna och utsatta för luft, kan de försämras inom en månad, medan i kylen håller de upp till 6 månader.
Advertisement