Badkläder: de bästa tipsen för att tvätta dem på rätt sätt utan att de förstörs

av Hanna Birgitta Nilsson

16 Juli 2021

Badkläder: de bästa tipsen för att tvätta dem på rätt sätt utan att de förstörs
Advertisement

För många är sommaren lika med hav och strand, eller kanske poolhäng. Man njuter av solen och säsongens hetta för att undkomma vardagsstressen. Plagget som används mest flitigt blir då våra badkläder.

I de flesta fall är baddräkter gjorda av lycra, ett resistent tyg, men som slits p.g.a. ett de blöts ner och torkas hela tiden kontinuerligt. De är i kontakt med salt, sand, klor och framförallt olika krämer så som solskyddsfaktorer och oljor som vi använder när det är soligt. Allt detta förstör snabbt badklädernas färger och elasticitet, så vi bör alltid, åtminstone, skölja dem med kranvatten varje gång vi kommer hem från havet eller poolen men det är ännu bättre att tvätta dem för att få bort salt, sand, klor och solkrämer.

Att tvätta dem i tvättmaskinen är inte den bästa lösningen (även om det är det bekvämaste): det är bättre att tvätta dessa plagg för hand med en serie ingredienser och ämnen som vi ofta har hemma.

Creativo

Creativo

  • Ättika: Det bästa sättet att tvätta badkläder är med lite ättika. Med sina antimikrobiella och antibakteriella egenskaper rengörs tyget noggrant och neutraliserar alla lukter samt tar bort eventuella fläckar.
    Fyll ett handfat med kallt vatten och häll i 60 ml ättika eller vinäger och låt badkläderna ligga där i en halvtimme. Skölj sedan med kallt vatten, vrid försiktigt badkläderna med händerna så att all ättika försvinner, men vrid inte för mycket så att de tappar elasticitet.
  • Bikarbonat: Ett annat mycket milt rengöringsmedel för badkläder är bikarbonat. Som med ättikan, använd 60 gram bikarbonat i kallt vatten och låt badkläderna ligga i minst en halvtimme innan du sköljer dem väl. Bikarbonatet hjälper också att ta bort fläckar och oönskad lukt.
  • Om du verkligen vill använda tvål, är Marseilletvål eller en tvål som har ett neutralt pH-värde de bästa valen.
  • Och när du torkar dem, lägg dem alltid platt för att sträcka dem och låt de aldrig torka i direkt solljus. Undvik att lägga dem i torktumlaren det förstör tyget.
  • Om badkläderna fortfarande är blöta men de måste packas ner, vik in dem försiktigt i en handduk för att absorbera överflödig fukt och lägg dem sedan i en plastpåse med något hål (så de kommer in luft).

Med dessa försiktighetsåtgärder kan du få dem att hålla mycket längre!

Advertisement