Luktar soptunnan ofta illa? Neutralisera de dåliga dofterna med dessa DIY-metoder

av Hanna Birgitta Nilsson

15 Juli 2021

Luktar soptunnan ofta illa? Neutralisera de dåliga dofterna med dessa DIY-metoder
Advertisement

Soptunnor är bland de mest illaluktande föremålen vi har i hemmet och med tanke på deras funktion är det verkligen ett måste att ta hand om dem, särskilt under de perioder av året då temperaturen stiger. När det gäller soptunnor för organiskt avfall är detta ett frekvent irriterande problem under sommaren.

Förutom att tömma soptunnan ofta och komma ihåg att tvätta den regelbundet, kan vi använda några metoder som hjälper till att neutralisera eller åtminstone kamouflera de mest obehagliga dofterna, med hjälp av ingredienser och medel som vi troligen alltid har hemma.

mj ecker/Flickr

mj ecker/Flickr

  • Bakpulver/bikarbonat: är kanske det enklaste och mest effektiva botemedlet. I själva verket behöver du bara strö lite på botten av soptunnan och kanske till och med längst ner i soppåsen. Om du byter påse väldigt ofta räcker det med ett tunt lager, om påsen byts mer sällan är det bättre med en tjockare lager. 
  • Kaffesump: Även kaffesump kan absorbera obehaglig lukt, lite som bakpulver. Dock måste kaffesumpen vara helt torr innan den smulas ner i botten av soppåsen.
  • Citronskal: Citronskal och andra citrusfrukter, kan skäras i bitar och användas för att ge en fräshare doft. Citron har även antibakteriella egenskaper.
  • Eteriska oljor: Om du vill använda specifika parfymer för att neutralisera dålig lukt kan du hälla några droppar av det du föredrar (välj hellre de friskare dofterna som pepparmynta, eukalyptus, lavendel, citron eller kanske till och med tea-tree som har goda antiseptiska egenskaper) på bomullstussar eller bitar av absorberande kökspapper. Du kan också hälla dem på bakpulverlagret!
  • Torktumlardukar: Efter att ha använt dem i torken ska du inte kasta dem, utan använd deras kvarvarande doft för soptunnan genom att placera dem på botten. Även på dessa kan du använda några droppar eterisk olja om du vill.
  • Kanel: denna krydda i pulverform har en intensiv arom som kan ta bort många andra obehagliga dofter. Kanel ogillas även av olika insekter, så det hjälper också att hålla myror och myggor borta.

Även om du använder dessa förebyggande metoder är det fortfarande viktigt, särskilt när det är varmt väder, att tvätta soptunnan ofta. För att se till att du får bort all smuts och neutraliserar dålig lukt samt förhindrar bildning av mögel, tvätta med varmt vatten och tvål och använd sedan antingen ättika (även med bikarbonat), citronsaft, klorin eller väteperoxid. Eller lite varmt vatten med citronsyra i. Kom ihåg att inte blanda klorin med ättika. Spraya bara dessa ämnen på de inre väggarna och låt dem verka några minuter innan de sköljs bort.

Advertisement