Farväl till rörigt kök: upptäck rätt saker och gör-det-själv-projekt för att leva det bättre
När redskap och förpackningar med olika livsmedel börjar ackumuleras i köket, krävs det inte mycket för att det ska bli en stor röra, vilket gör det svårare att använda rummet för sitt primära syfte: att kunna använda spisen och hitta det vi behöver.
Ibland är det viktigt att göra om och omorganisera hela köket, försöka få fram de bästa lösningarna för att lätt kunna städa och nyttja köket och dess utrymmen på bästa sätt.
Sätt fast krokar på en träskärbräda och fäst den på undersidan av köksskåpen, du får du en funktionell och vacker skänkhållare.
Bredvid spisen behöver du alltid en slevhållare och ofta är de avlånga fat. En sådan här skulle göra det möjligt för dig att använda flera slevar samtidigt och hålla ordning på samma gång.
Om det finns förpackningar som ni ofta använder i matlagningen, istället för att ha dem alla i rad längs väggen, sätt dem på en bricka, de ger ett mer ordnat intryck och det blir lättare att flytta allt när det behövs.
Istället för bricka kan du använda en gammal form och kanske till och med ha gamla burkar att ha slevarna i.
Även i skåp och väggdelar finns det aldrig tillräckligt med utrymme: stapling av tallrikar eller matpaket ovanpå varandra skapar högar som i sin tur skapar obalans. Det är bättre att organisera med hyllor och hängare så var sak får sin plats.
Vridbara brickor eller dubbeldäckare är mycket användbara, både i möbler och på bordet eller på en arbetsyta.
Här har de roterande brickorna gjort det mycket lättare att hitta kryddor i skåpen.
För kryddor eller andra liknande förpackningar finns det även speciella krokar som fixeras inuti köksskåpsdörrarna.
Dokumenthållare: kan användas till skärbrädor eller matlådor inuti skåpen och för att hålla stekpannor och grytor väl åtskilda! Och alla andra former av metallkorgar och hyllor är också viktiga resurser för att kunna använda utrymmet under t.ex. diskbänken på allra bästa sätt.
Även i kylen skulle det vara bättre att placera alla typer av livsmedel i den här typen av behållare som gör att du kan stapla och städa men också förvara det längre. Använd glas- och plastbehållare, men också korgar och påsar för allt som inte behöver vara stängt.
Se hur det blir lättare att hitta allt.
När du väljer matbehållare till mjöl, socker, spannmål osv, är det bättre att välja fyrkantiga eller rektangulära, som tar mindre plats och som staplas lättare.
Använd köksskåpsdörrarna till ugnsformar och skärbrädor ... Om de inte är för tunga.
Och håll dem väl åtskilda så att de är enkla att ta fram eller lägga bort.
Om du har rätt fästan, kan du tillverka dem med expansionsstänger.
Vilka föremål föredrar du för att hålla ordning i köket?