Smutsig gasspis? Vi avslöjar ett enkelt och billigt sätt att rengöra den
Nästan varje gång vi lagar mat på spisen är det troligt att någon matfläck hamnar nära brännarna. I jämförelse med spishällan så är det brännarna i själva verket som blir nedsmutsade och det vara svårt att få bort: såser som stänker eller matrester som fastnar och därmed bli brända skapar mörka fläckar som vi inte kan få bort när vi använder vanligt rengöringsmedel. Och detta kan även göra så att gasspisen inte fungerar som den borde.
Det är därför dags att ägna sig regelbundet specifikt åt brännarna, ta bort fläckar och göra så att det blir som nya och detta kan vi fixa med en riktig enkel hemmametod.
Creativo
Det ni behöver är:
- 130 gram Marseille-tvål, eller kaliumgul tvål eller Castile-tvål (eller annan tvål baserad på olivolja eller kokoolja)
- Varmt vatten
- 1 kopp ättika (eller äppelcidervinäger)
- 1 balja/skål (eller en stor kastrull)
- 1 tandborste med mjuka borst
Hur man går tillväga:
1. Gör så att den valda tvålen blir till små flarn
2. Koka vattnet och häll i tvålflarnen under omrörning så att det löses upp helt.
3. Häll allt i baljan och tillsätt en kopp ättika eller äppelcidervinäger
4. Lägg i olika brännarna som ska rengöras i skålen och se till att de är väl täckta. Om det behövs, häll i mer vatten och tillsätt proportionellt tvål och ättika/äppelcidervinäger.
5. Låt dessa ligga blötlagda i åtminstone 20 minuter
6. Gnugga tandborsten på de envisa fläckar och låt de ligga kvar i ytterliggare 3-5 minuter
7. Skölj och torka brännarna omedelbart
Detta är en metod som du kan upprepa till och med en gång i veckan för få bra resultat. Du kan också lägga till lite bikarbonat i tvålvattnet och häll i ättikan först efter att du har lagt i brännarna. Om det behövs kan du också utföra hela proceduren i en gammal kastrull för att använda vattnet medan det kokar och i så fall måste du skydda dig med gummihandskar och ventilera rummet väl.
Lycka till!