Hemlagad kexglass: en söt och uppfriskande paus perfekt för sommaren
En fikarast är alltid uppskattad under dagen och när det är varmt vill man ha något kylande och den godaste sötsaken av dem alla är då: glass. Alla har sin egen favoritsmak och när sommaren kommer har vi nästan alltid en glassbytta i frysen redo. Men varför inte göra en enkel, snabb och god fika?
Det är faktiskt väldigt enkelt att göra glasskex hemma, med favoritsmaken och kexen som vi föredrar. Läs här hur man förbereder det.
Fatto in casa da Benedetta/Youtube
Ingredienser:
500 ml vispgrädde
125 g vaniljsocker
2 ägg
Glasstopping (om man vill) eller kakao
Mjölk
Kex (Digestive-kex eller något annat som har en lämplig form för att skapa glass "sandwich")
1. Vispa grädden i en skål tills den är tjock med en visp.
2. Vispa äggen tillsammans med sockret i en annan skål tills de får en fluffig och slät konsistens.
3. Blanda nu försiktigt grädden med äggen, eventuellt med en slickepott för att förhindra att det blir rinnigt.
4. Dela upp smeten i tre lika delar: så kan du tillsätta olika smaker. I en skål kan du till exempel tillsätta osötad kakao för att göra chokladglass, i en annan kan du lägga i chokladbitar, eller till exempel ha i lite topping. Men du också låta vaniljsmaken vara som den är!
5. Ta aluminiumformar och en stor kopp. Häll mjölken i koppen och doppa varje kex och täck därefter botten av varje form med kex. Varje glass ska bli en så kallad sandwich, så tänk på att alla "bottenkex" ska ha ytterliggare ett kex ovanpå.
6. Häll fyllningen i ett jämnt lager över kexbädden och jämna ut med en slickepott.
7. Lägg på lika många blötlagda kex som användes till botten.
8. Låt formarna stå i frysen i minst 4 timmar
9. När fyllningen har stelnat kan du dela formen i "kuber" med hjälp av en vass kniv
Dina glasskex är färdiga! Om du vill kan du också göra en variation av tiramisu genom att blötlägga kexen i kaffe istället för i mjölk! Smaklig måltid! För mer information, se videoreceptet här.