Gör-det-själv rengöringsmedel: upptäck hur du förbereder det och enkelt avlägsnar fett från golven

av Hanna

16 Juni 2021

Gör-det-själv rengöringsmedel: upptäck hur du förbereder det och enkelt avlägsnar fett från golven
Advertisement

Det finns sysslor som vi faktiskt kan skjuta upp några dagar till, men golven i huset är bland de ytor som blir smutsiga varje dag, och vi bör hålla rena och desinficerade genom att tvätta ofta, särskilt om vi har små barn, husdjur eller om vi helt enkelt har ett mycket hektiskt hus, kanske med en trädgård.

Att känna till en billig och effektiv metod för att rengöra golvet grundligt (inte de som är gjorda av trä eller ädla material som vissa typer av marmor) som kan användas som ett alternativ till industriella rengöringsmedel kan verkligen vara praktiskt, både när vi vill sänka kostnaden en aning eller när vi har slut på lämpliga produkter.

 AKIYIAKELLY/YouTube

AKIYIAKELLY/YouTube

Vad behöver du för att göra detta gör-det-själv tvättmedel? "Ingredienser" som du troligen redan har hemma

  • 250ml vit vinäger (äppelcider-, vitvins-, alkohol-)
  • 4 teskedar diskmedel (alternativt Marseille-tvål)
  • en halv liter vatten
  • En sprayflasta som rymmer 750ml eller 1 liter eller valfri hink

Om du vill förvara tvättmedlet i sprayflaskan så att du också kan använda det för att tvätta kakelplattor behöver du bara hälla alla ingredienser i flaskan och skaka väl.

Annars häller du ingredienserna direkt i hinken som du kommer att tvätta golvet med, inte svårare än så. Det är ett mycket enkelt rengöringsmedel, men det rekommenderas alltid att skölja efteråt.

Om du också vill tillsätta en trevligare doft, lägg till några droppar eterisk olja efter eget val, eventuellt färska essenser som mynta, lavendel eller eukalyptus. Om det däremot är en dag då golvet är särskilt smutsigt, lägg till två matskedar bikarbonat (kom ihåg att det vid kontakt med vinäger avger ett skum som kan komma ut ur flaskan).

Det är värt att komma ihåg att, med tanke på att medlet innehåller vinäger, är detta medel inte att använda på golv av trä, bambu, sten eller andra känsliga material. Om du inte är säker på vilken reaktion det kan orsaka på ditt golv kan du först försöka använda det i ett dolt hörn.

Lycka till!

Advertisement