Vinäger: Ta reda på vilka ytor du aldrig bör använda det för att rengöra
Vinäger är en av våra mest pålitliga allierade inom husrengöring: det bekämpar mögel och kalk, hjälper till att desinficera ytor, neutraliserar dålig lukt och har utmärkta avfettande egenskaper vid många olika tillfällen. Detta beror framför allt på dess naturliga surhet, som dock i vissa fall är för aggressiv och därför kan förstöra ytan på olika material.
Av denna anledning finns det ett antal områden där det är bäst att inte använda den och ytor som inte bör komma i kontakt med vinäger. Vi tar reda på vilka.
Creativo
På vissa apparaters gummitätningar: det stämmer att det bekämpar mögel och neutraliserar dålig lukt, men att använda vinäger för ofta på gummiytor kan leda till att de förstörs snabbare. Så begränsa dig till att använda det bara då och då.
Träytor med vaxad yta inklusive parkett: I dessa fall slutar det med att surheten i vinägern försvagar den vaxade ytan och skapar mer skada än någonting annat, speciellt om den inte är utspädd. Det är därför bättre att använda lämpliga basiska tvålar. När det gäller parkett med vaxlack kan du dock försöka använda lite vinäger utspätt i mycket vatten, testa eventuellt först i ett dolt hörn. Det är dock säkrare att använda en blandning av flytande tvål och varmt vatten.
Köksknivar: Även för dessa redskap är det bättre att oftast använda ett bra diskmedel, eventuellt låta knivarna ligga i blöt när det är mer envis smuts.
Kopparpannor: om du inte behöver återställa ett bortglömt och förstört kopparföremål, undvik att använda vinäger på den här metallen, eftersom det på sikt kan förstöra dess glans.
Tennföremål: Tennföremåls yta kan lätt försvagas av vinäger, så använd mer skonsamma, flytande tvålar.
Marmor eller granit: vinäger kan vara för aggressivt på dessa ytor, dämpa den blanka och släta ytan eller till och med orsaka missfärgning. Den nötning som orsakas av vinäger gör i själva verket dessa ytor mer porösa, vilket sedan gör dem mer benägna att hålla kvar smuts och därför blir allt svårare att desinficera. Det är därför bättre att använda varmt vatten med några droppar diskmedel och en tesked etylalkohol.
Golv i natursten: aggressiva och mycket sura ämnen som vinäger, ammoniak eller citron påverkar stenens yta, dämpar glansen och förstör dess utseende, vilket gör det allt svårare att rengöra som följd. För att inte tala om att återställa det ursprungliga tillståndet för dessa golv blir mycket dyrt.
Spillda ägg: när ägg ramlar på golvet eller på arbetsytan, rengör inte med vinäger. Det kan verka som den bästa lösningen för att avlägsna fett och ta bort alla spår av lukt som kan uppstå från äggrester som finns kvar på ytan, men i själva verket får vinägern ägget att koagulera, vilket gör det svårare att ta bort. Varmt tvålvatten fungerar bäst.
Blanda aldrig vinäger med blekmedel eller väteperoxid: växelverkan mellan dessa ämnen frigör faktiskt giftiga gaser som är skadliga för hälsan.
På pärlor: bland de komponenter som pärlor består av finns kalciumkarbonat, som tenderar att lösa upp sig i kontakt med vinäger. Så använd inte det om du planerar att få dina juveler att skina igen. Istället är det bättre att doppa en mjuk trasa i en lösning med varmt vatten där du har löst några droppar milt diskmedel eller eventuellt Marseille-tvål.