Gula fläckar på skjortor och T-shirts? Vi avslöjar DIY-tricken för att bli av med dem

av Hanna

16 Maj 2021

Gula fläckar på skjortor och T-shirts? Vi avslöjar DIY-tricken för att bli av med dem
Advertisement

Alla har vi ett utbud av vita t-shirts, blusar eller skjortor som vi använder vid många olika tillfällen: från jobb, till sport till vardagliga eller speciella tillfällen, vita plagg är alltid nyckelplagg i alla garderober, och tyvärr är de också på dessa som  fläckar syns allt tydligare. Att ha en bra skjorta men som har irriterande gulaktiga fläckar under armhålorna betyder att du inte längre kan använda den för arbete eller vid eleganta tillfällen, såvida inte svettfläckar eller deodorantfläckar tas bort.

Om vanlig tvätt inte räcker kan du försöka (för)behandla kläderna med några gör-det-själv-metoder som de nedan, som använder ingredienser vi ofta har hemma. Se dock till att materialet som tröjorna eller skjortorna är gjorda av inte är för känsligt: ​​för silke och andra fina tyger är det alltid bättre att kontakta professionell kemtvätt.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Väteperoxid: väteperoxid kan få bort många typer av svåra fläckar, inklusive svett. Kom ihåg att alltid gnugga på fläcken från insidan av plagget. Om fläckarna är relativt nya lyckas väteperoxid nästan alltid eliminera dem helt, medan det för äldre fläckar ibland är nödvändigt att prova flera gånger. När det inte verkar fungera på egen hand kan du blanda väteperoxid med tvättmedlet i lika delar och blötlägga plagget i ett handfat i en timme. När det är dags att gnugga fläcken kan du ta hjälp av lite bakpulver.

Bikarbonat: Fungerar mycket bra på de nya fläckarna och eliminerar också dålig lukt. Blanda 5 matskedar i en halv kopp varmt vatten och häll på fläcken efter att ha lagt plagget i ett handfat. Gnugga fläcken lite och låt det sitta i en halvtimme. Gnid försiktigt igen efter denna tid och skölj sedan med kallt vatten.

Vitvinsvinäger: blanda lika delar vinäger med vatten i en sprayflaska och spray på fläcken. Om tyget är tillräckligt slitstarkt kan du också försöka strö fläcken med bikarbonat och sedan spraya produkten ovanpå. Gnid försiktigt och låt verka innan du sköljer med kallt vatten.

Citronsaft: pressa citronen och späd saften med kokande vatten, i mer eller mindre lika delar. Häll i en flaska och använd  medan den fortfarande är tillräckligt varm på fläcken, precis som vinäger.

Tandkräm: En naturlig tandkräm, helst inte en gel, kan hjälpa till att ta bort även kaffe eller tefläckar. Men prova först i ett mindre synligt hörn av plagget, om du är rädd att det kommer att förstöra det. Blekande tandkrämer kan vara lämpliga för vita plagg. Du behöver bara gnugga en liten mängd på fläcken, med fingrarna eller med en mjuk borste, och låt det verka några minuter innan du sköljer.

Har du redan provat dessa lösningar?

Advertisement