7 matlagningstrick från nätet som verkligen fungerar: ta reda på vilka de är
I flera år har det cirkulerat användbara tips att dra nytta av i köket, riktiga knep som undviker små bakslag eller underlättar matlagningen genom att göra de operationer som i allmänhet gör oss nervösa och slösar mer tid snabbare. Men de är inte alltid riktigt effektiva.
Här är några av de mest kända: några husmorsknep och andra tricks som, om du inte känner till dem redan, är värda att prova och kanske blir de trumfkortet för våra matlagningsupplevelser.
Håll örterna färska genom att frysa dem i olja
Om du vill ha färska aromatiska örtblad redo att använda året runt kan du helt enkelt hacka dem lite och lägga dem i isformar och sedan fylla varje fack med bra olivolja. Använd inte andra, mer raffinerade och flytande typer av olja, eftersom många inte fryser. Med olja av god kvalitet kommer dock örterna att behålla all smak och arom som de hade när du precis plockade dem.
Undvik oxidation av äpplen
När du förbereder en efterrätt som kräver skivade eller tärnade äpplen, skär dem och strö dem sedan med lite citronsaft, inte överdrivet men tillräckligt för att strö över dem alla, så undviker du att de blir bruna. Det finns också en teori om att kanel eller vatten med lite salt också fungerar.
Håll basilika och persilja färska med en plastpåse
Om du råkar köpa "dofter", i synnerhet basilika, persilja, selleri och andra grönsaker med liknande blad, arrangera dem som om de vore blommor i en vas och täck dem sedan med en plastpåse fäst i kanten av vasen (glas, burkar etc. fungerar också bra) med ett gummiband, vilket skapar ett mini växthus. De kommer att hålla sig fräscha i flera dagar, så att du kan använda dem längre.
Förhindra att glassen härdar i frysen
Händer det att du plötsligt vill ha glass men du inte har tid att plocka fram förpackningen ur frysen tillräckligt länge för att mjuka upp den? Du kan hjälpa dig själv genom att lägga burkarna eller lådorna i en lufttät plastpåse innan du lägger in dem i frysen. Varje gång du tar ut dem kommer de att vara mycket mjukare.
Skala vitlök snabbt
Om du behöver använda flera vitlöksklyftor och du inte har tid att skala dem en efter en, lägg dem i en glasburk, stäng locket och skaka i 30 sekunder som du gör med cocktails, och så är det gjort.
Frukt istället för isbitar för att fräscha upp vin och cocktails
Is som smälter och späder ut vinet är inte trevligt, men frusen frukt fungerar superbra! Så om du planerar en middag eller förfriskningar, frys vindruvorna först, använd kanske till och med olika typer, och de kommer att vara vackra och användbara för att fräscha upp drycker istället för isbitar.
Skala ägg snabbt
När du börjar koka hårdkokta ägg, förbered en skål med is eller åtminstone mycket kallt vatten. Så snart de har kokat färdigt, sänk ner äggen i skålen och låt dem svalna i tio minuter, skalet kommer att lossna lätt.
Känner du också till andra beprövade knep?