Kläder och plagg av god kvalitet: vi avslöjar praktiska knepen för att känna igen dem

av Hanna

17 Juni 2021

Kläder och plagg av god kvalitet: vi avslöjar praktiska knepen för att känna igen dem
Advertisement

Ingen vill köpa kläder som visar sig vara av dålig kvalitet, särskilt när de dessutom inte var billiga. Priset är faktiskt inte nödvändigtvis synonymt med bra utförande, och det kan ibland hända att vi stöter på välgjorda kläder eller föremål som faktiskt inte kostar en arm och ett ben.

När du tvivlar är det möjligt att kontrollera en serie karaktärsdrag hos klänningen eller väskan, för att förstå mer om kvalitetsnivån på det vi tänker köpa.

kelly/Flickr

kelly/Flickr

  • Kontrollera knapphål och knappar: när knapphålen sys noggrant och slitsen inte är sliten, tyder det på en bra produktion. Detsamma kan sägas om knappar som är ordentligt fastsatta i tyget med mycket stark tråd. Om det verkar som att de är lite lösa när du rör vid dem, kan kvaliteten inte vara särskilt hög.
  • Färgen på veck och profiler: profilerna och detaljerna är bland de första sakerna att kontrollera. Plaggens färg, såväl som spännen, plaggets profiler eller påsens handtag bör alla ha samma fulla och homogena färg, utan glorier eller ljusare fläckar.
  • Jämför trådarna på fållarna med de olika ytbehandlingarna: såvida det inte är ett modeval, används i allmänhet samma trådfärg för alla sömmar och tillämpning av tillbehör. Om inte, betyder det att arbetet utförts med minimal uppmärksamhet eller med brådska.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • När det gäller fållarna, se till att de alltid är välgjorda: de som rullas upp som den på bilden kan vara bra för kökshanddukar eller användbara föremål, men kläders fållar ska alltid ha en tunn söm med tyget vikt bakåt.
  • Glöm inte att läsa tygets sammansättning på etiketten: även plagg som verkar vara av god kvalitet vid beröring är ofta syntetiska fibrer som försämras snabbt.
  • Sträck försiktigt ut tyget: när du släpper tyget och det återgår till sin form är det av bra kvalitet, om det förblir utsträckt, inte särskilt.
  • När det gäller bomull eller liknande tyger, pressa dem lite mellan händerna och släpp dem: om de förblir mycket skrynkliga är det mycket troligt att tyget har behandlats med produkter för att förhindra att det tappar vecken. I så fall ser dessa kläder slitna ut redan efter den första tvätten.
Pinterest

Pinterest

  • Välj plagg med dragkedjor täckta av tyg, inte de med metall- eller plasttänder som alltid syns.
  • Kontrollera också alltid att de två delarna av blixtlåset är lika långa, eftersom all asymmetri är en viktig indikator på låg kvalitet
Catrijn vanden Westhende/Flickr

Catrijn vanden Westhende/Flickr

  • Försök att dra i sömmarna: om du ser mellanrum mellan kanterna på tyget kommer den inte att ha en bra tätning och spänningarna vid normalt slitage räcker för att få dem att lossna och eventuellt slitas av.

Om ett plagg klarar alla dessa kontroller bör det vara av god kvalitet!

Advertisement