Myror, myggor, vägglöss och mycket mer: ta reda på hur man tar bort dem från hemmet med naturliga medel

av Hanna

17 Maj 2021

Myror, myggor, vägglöss och mycket mer: ta reda på hur man tar bort dem från hemmet med naturliga medel
Advertisement

Varje hus utsätts för närvaron av en rad mer eller mindre irriterande insekter: under de hetaste delarna av året kan vi hitta myror, myggor, vägglöss, flugor eller kackerlackor som strövar runt huset.

Förutom att leta efter åtkomstpunkter och försegla dem, aldrig lämna spår av mat runtom i huset och hålla varje yta så ren och desinficerad som möjligt, är det ibland också nödvändigt att använda metoder för att mota bort insekter som ändå kommer in i huset. För dem som inte vill ta till industriella insektsmedel är det möjligt att använda en serie husmorstips.

 Quinn Dombrowski/Flickr

Quinn Dombrowski/Flickr

  • Mot flugor
    Det finns flera lösningar att använda mot flugor. Det enklaste är att sticka kryddnejlika i citroner som är halverade eller i klyftor / skivor, eller till och med bara citronskal, och lämna på fönsterbrädor och varhelst flugor kommer in i huset.
    Alternativt kan du skapa en blandning av socker, vatten och svartpeppar och sprida på ett papper som placeras vid åtkomstpunkterna. De är starka dofter som borde driva bort dem.
    Det finns också de som använder en spray med vatten, vit vinäger och essentiell olja av mynta som sprayas runt dörrar och fönster eller på fönsterbrädor.
    Om du vill förbereda en fälla istället, fyll glasburkar eller klippta flaskor med vatten och äppelcidervinäger, placera den i åtkomstpunkterna från solen.
    Slutligen kan du prova ett annat botemedel som förbereds med äppelcidervinäger men det tar längre tid. Du behöver hälla en halv liter vinäger i en flaska eller burk, tillsätta färska mynta och lämna blandningen i solen i 7 dagar. Efter en vecka, filtrera innehållet, tillsätt några droppar eterisk olja av eukalyptus (eller rentav rosmarin) och du får en produkt att spraya på fönster eller dörrar.
  • Myror
    Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och tillsätt eterisk olja av mynta, kryddnejlika och apelsin (20 droppar vardera). Skaka väl och spraya där du ser myrorna, följ dem ända till den punkt där de kommer in, där är det bra att spraya en större mängd av produkten. I själva verket verkar det som att myror inte gillar starka dofter som de av eteriska oljor (eller till och med kryddor) eller skarpa ättika. Medan denna blandning för oss har en ganska trevlig doft.
    Du kan också försöka placera näsdukar blötta med vinäger nära ingångspunkterna eller strö ut kryddor som kanel eller peppar.
  • Kackerlackor
    Färskt kaffesump lockar dem men koffeinet är giftigt för dem. Så sprid kaffesumpen där du ser mest kackerlackor och byt ut sumpen varannan eller var tredje dag.
    Ett annat naturligt insektsmedel för kackerlackor är bikarbonat som skadar matsmältningssystemet och exoskelettet. Blanda det med socker och strö där det behövs.
    Dessa insekter gillar heller inte lukten av peppar, vitlök eller lök: så strö pulvret av dessa kryddor där det behövs och lägg dit nytt varje månad. Alternativt kan du också använda torkade och strimlade lagerblad.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Vägglöss
    Kiselgur (även känd som diatomacéjord,) är ett pulver tillverkat av sedimentära bergarter som innehåller kisel, aluminium och järnoxid. Det fungerar som ett naturligt insektsmedel mot många typer av insekter, inklusive vägglöss: det lyckas tränga in i det skyddande skiktet på deras exoskelet, vilket får djuren att uttorkas. Sprid lite runt husets omkrets, särskilt nära fönster, dörrar eller andra ingångar, det kommer att hålla dem borta.
    Användning av eterisk vitlöksolja: Detta är en praxis vars effektivitet har backats upp av vetenskapliga studier som utförts specifikt mot mjölbaggar, men det sägs också fungera med andra insekter inklusive vägglöss. Du kan alltså späda ut några droppar i en sprayflaska full med vatten och ha den redo att använda precis som ett insektsmedel. Om du inte hittar den eteriska oljan kan du prova vitlökspulver: blanda en halv liter vatten och 4 teskedar vitlökspulver och häll allt i en sprayflaska. Det är en sammansättning som sprutas nära tillfartsvägarna till huset. Det finns också de som använder vitlöksklyftor som läggs i hörnen på fönster eller dörrar som avskräckande medel för att avvärja dessa insekter.
    Kattmynta: samla plantans blad och stjälkar, mixa dem i en mixer tills de bildar en slags kräm med mycket små bitar och täck helt med denaturerad alkohol, starta sedan mixern igen tills blandningen är homogen. Låt det vara så här i 3-5 minuter och sila sedan vätskan. Detta förvaras några dagar i en glasburk tills du ser att ett grönare toppskikt bildas: det är det insektsmedel du kommer att använda med en sprayflaska.
  • Myggor och getingar
    Låt kaffesump torka helt och lägg det sedan i en aluminiumburk eller form eller ett fat i keramik (alltså, brandsäkra behållare). Tillsätt några droppar flytande tändvätska utan att överdriva, annars brinner de för snabbt och tänd sedan sumpen. När vätskan har bränt och sumpen börjar röka, kväver du elden genom att placera en fuktig trasa (även en gammal handduk) ovanpå. Kaffesumpen bör fortsätta att ryka långsamt: lukten som produceras stöter bort myggor och andra insekter
    Alternativt kan du använda vitlökssaft blandat med vatten strödd på ett tyg som placeras på fönsterbrädorna.
    En burk vinäger och citron placerad vid åtkomstpunkterna till huset bör också fungera mot myggor.

Har du provat dessa lösningar?

Advertisement