5 krukväxter som är perfekta för svagt upplysta hörn i huset

av Hanna

16 April 2021

5 krukväxter som är perfekta för svagt upplysta hörn i huset
Advertisement

Det finns växter som vi bara kan odla hemma, eller de så kallade lägenhetsväxterna, för bara inne i våra hem kan vi försöka återskapa ljusförhållandena, temperaturen och fuktigheten som är nödvändig för att få dem att överleva. I de flesta fall är faktiskt inomhusväxter tropiska arter, med stora och pråliga lövverk, eventuellt färgglada och ibland med riktigt spektakulära blomställningar. Tyvärr berövar inomhus odling på våra breddgrader oss ofta på blommor, därför blir de istället gröna växter med mer försumbara blommor, som dock kompenserar med lövverk med riktigt vackra former och färger.

Ingen växt kan frodas i fullständigt mörker, men om du har rum som inte träffas av direkt solljus men ändå har diffust ljus några timmar om dagen kan du prova att odla några riktigt fina krukväxter.

Silverkalla (Aglaonema)

Silverkalla (Aglaonema)

Commons Wikimedia

Silverkallan är en växt med glänsande och fläckiga löv, med olika mönster beroende på sorten, en blomma som liknar Calla-liljorna. Den älskar värme, och den ideala temperaturen är i själva verket runt 16 ° C på natten och 18 ° C under dagen, utan att någonsin sjunka under 15 °. Den vill inte ha direkt sol, men föredrar ett rum som är ljust flera timmar om dagen, särskilt om bladen är mycket brokiga. Den kan dock överleva även i svagt ljus, det viktiga är att garantera ett dagligt luftutbyte, och undvika starka luftströmmar.

Den kräver mer frekvent vattning på våren och sommaren och bör vattnas varje gång jorden torkar. Om luften i huset är väldigt torr kan du placera krukan i en större ytterkruka, på botten lägger du ett lager av lecakulor, tre eller fyra fingrar tjockt: då kommer det att behålla fuktigheten och skapa en lämplig miljö åt växten.

Dessa växter växer långsamt, och när du sedan ser vissna löv, klipp dem med en desinficerad sax.

Advertisement

Spjutbräken 'Boston'

Spjutbräken 'Boston'

Jim Hammer/Flickr

Den vanligaste ormbunken att odla inomhus är Spjutbräken, även kallad 'Boston' (Nephrolepis). De är lätta att ta hand om men fruktar kyla: temperaturen bör aldrig sjunka under 10-12 ° C. De älskar skugga, så de ska placeras på en måttligt ljus plats, borta från direkt solljus som faktiskt kan skada bladen oåterkalleligt.

Beroende på art kan bladen av nefrolepis vara från 25 till 80-90 cm långa, och idealet är att placera dem i hängande amplar, kanske nära några fönster i öst eller västläge (inte i söder, där de skulle få mycket ljus), eller, om det är mycket stort, också norrut. Det är en av de växter som bäst kan rena luften från toxiner och skadliga ämnen som frigörs av lösningsmedel, färger och apparater.

Venushår

Venushår

Maja Dumat/Flickr

En av de vackraste och elegantaste ormbunkarna som vi kan hitta i skogen, nära bäckar och källor, är venushåren (Adiantum capillus) med sitt distinkta lövverk. Den älskar områden som är halvskuggiga (med en bra ljusstyrka åtminstone under de centrala timmarna på dagen), fuktiga och svala och behöver små krukor, med tanke på att den inte utvecklar ett särskilt stort rotsystem.

Växten tenderar att producera gulaktiga löv när den utsätts för för mycket ljus och tvärtom mycket mörka när den behöver mer ljus. För att garantera lämplig luftfuktighet i torra klimat som i våra hem, kan du placera krukan i en ytterkruka som är halvfylld med lecakulor och fylla på med vatten i botten av krukan upp till ungefär hälften eller lite mindre än lernivån.

Den bör vattnas med små mängder vatten när jorden torkar.

Kalatea

Kalatea

Commons Wikimedia

För dina Kalatea-växter väljer du ett ljust hörn som inte nås direkt av solens strålar, kanske ett rum där gardiner eller något träd utanför filtrerar ljuset. Faktum är att om bladen träffas av solens strålar för länge kan de brännas vid kanterna. Den överlever också på lite mörkare ställen, men bladen förlorar färgens livlighet, vilket är det som gör dem så vackra.

Miljön måste vara fuktig och med en temperatur som inte är lägre än 18 grader (och det ideala genomsnittet är mellan 18 och 21 °), utan drag. I allmänhet är därför det enda rummet i huset där idealiska förhållanden kan garanteras badrummet.

Låt inte jorden förbli torr under lång tid, tvärtom, vattna så snart den torkar (på vintern i genomsnitt varannan vecka, men på sommaren var tredje eller fjärde dag), och på sommaren eller under varma perioder, spruta också vatten på bladen, helst på båda sidor av bladen, för att återskapa de förhållanden som växten ofta stöter på i sin ursprungsmiljö.

Philodendron cordatum

Philodendron cordatum

Julie Raccuglia/Flickr

Många typer av filodendron kan bo i ljusa lägenheter, där de inte utsätts för direkt solljus, men ofta på grund av sin storlek är många sorter omöjliga att hitta plats för i huset. Cordatum, å andra sidan, liknar en gullranka och hittar lättare utrymme i våra hem. Den har hjärtformade, gröna, glänsande löv och föredrar mycket ljusa platser med indirekt ljus men kan också överleva i andra rum som är lite mörkare, även om den kommer att växa mycket långsammare. Vrid den varannan månad för att se till att ljuset når varje punkt och för att säkerställa korrekt fotosyntes.

Om du odlar den i ljusare miljöer kan du vattna när hälften av underlaget har torkat, i andra miljöer med medel eller låg ljusstyrka är det bättre att vänta tills minst 2/3 är torra. Växten visar att den behöver vatten när bladen börjar tappa kraft och rullar ihop sig: så snart detta händer, måste du kontrollera jorden och vattna, att vänta för länge kan vara skadligt för plantans hälsa.

Lycka till med växterna! 

Advertisement