Vill du att din gullranka växer sig super-frodig? Följ bara dessa enkla anvisningar
Namnet pothos (gullranka) hänvisar vanligtvis till Scindapsus eller epipremnum, som är en av de mest utbredda krukväxterna. Det är en sort som faktiskt lyckas överleva under förhållanden där många andra skulle dö, och det är av den anledningen även de som inte har gröna fingrar väljer denna växt för att dekorera sina hem.
Med sina stora, ljusgröna hjärtformade blad är gullrankor mycket vackra att se på och kan leva även i torra värmeperioder, miljöer med låg luftfuktighet, i dammiga rum, mörka hörn och i perioder av långvarig torka. De är klätterväxter som kan växa på en mängd olika stöd, och i hem ramar de ofta in dörrkarmar eller låter sina "lövverk" falla över toppen av vissa möbler.
En av deras viktigaste egenskaper är att de kan eliminera gifter från luften vi andas in och fungerar som naturliga renare som gör våra hem till friskare miljöer. Det lönar sig att ta hand om dem på rätt sätt för att få dem att trivas.
Exponering: Den gillar inte direkt ljus, så placera den på måttligt ljusa platser. När vi säger att en växt överlever i mörka hörn menar vi inte uttrycket på ett bokstavligt sätt. Ljus är viktigt för fotosyntesen, men denna speciella art kan hittas i medelstora rum utan att behöva stå på fönsterbrädan eller där solens strålar når direkt. Under hela året bör temperaturen aldrig sjunka under 12-15 ° C, annars kan växten kanske inte överleva. Den idealiska temperaturen är mellan 18 och 25 grader.
Vattning: även om de inte är växter med särskilda vattenbehov, får de under temperaturökning inte glömmas bort så länge som de kan göras på vintern. Kom ihåg att kontrollera jordens kondition minst en gång i veckan (och två under de varmaste perioderna) genom att stoppa ner ett finger för att nå några cm djup: om allt är torrt är det dags att vattna igen. Använd krukfat endast på våren och sommaren och undvik överdriven vattenstagnation.
Jord: universal jord fungerar jättebra, se bara till att den är av god kvalitet och ordentligt upplöst, det vill säga inte kompakt. Växterna bör aldrig sitta med blöta rötter för länge, så god dränering bör säkerställas.
Om väl omhändertagen kommer din gullranka att växa ganska snabbt, så mot slutet av vintern kan det vara dags att plantera om den, för att ge utrymme för rötterna att växa. När rötterna på en växt tar upp allt tillgängligt utrymme och på så vis äter upp jorden, har de inte tillräckligt med näringsämnen för att överleva och tvingar oss att vattna mycket oftare, utan att de verkar vackra och frodiga. Så välj en kruka en storlek större, och flytta dina gullranka så snart vinterkylan slutar.
Näring: om du vill hjälpa din växt, ge den näring för gröna växter under våren och sommaren, högst varannan vecka (inte oftare).
Beskärning: när du ser att grenarna verkar tunna och inte särskilt kraftiga, klipp av dem för att stärka växten. Med sticklingarna kan du dessutom skapa många nya växter.
Lycka till med växterna!