Hur man avlägsnar fett från lackerade köksskåp och får dem att se ut som nya igen

av Hanna

23 Mars 2021

Hur man avlägsnar fett från lackerade köksskåp och får dem att se ut som nya igen
Advertisement

Varje gång vi lagar mat kommer ångorna som produceras av spisen att skapa en film med oljig smuts på skåpen som ligger nära spishällen. Med tiden är det en ganska irriterande känsla att öppna dörrarna och upptäcka att de är feta och oljiga, och för att undvika att smuts bildas behöver vi regelbundet rengöra de olika ytorna ordentligt.

För att göra detta behöver du inte nödvändigtvis köpa en uppsjö av specifika produkter: det är faktiskt möjligt att eliminera smuts med olika gör-det-själv-metoder som använder ingredienser som är användbara för mängder av olika rengöringar, och vi därför troligtvis redan har tillgängliga hemma, och om så inte är fallet kan det vara praktiskt att fylla på för att möta andra dagliga sysslor effektivt och utan att spendera för mycket. Nedan hittar du användbar information för köksmöbler med lackerade dörrar.

Pixabay/ Andrea Daube via blog.kitchenmagic.com

Pixabay/ Andrea Daube via blog.kitchenmagic.com

Några försiktighetsåtgärder att komma ihåg: även om lackerade dörrar ibland har en yta som är lättare att rengöra och som på vissa sätt är mindre känslig än naturligt trä, måste du fortfarande vara försiktig när du tvättar dem.

  • Använd inte slipande svampar
  • Produkter som är för sura eller frätande bör undvikas (inklusive mer "aggressiva" gör-det-själv-medel som vinäger och liknande, vilket kan förstöra ytan genom att skapa ringar)
  • Om du vill använda etylalkohol, försök först på en bit som är mindre synlig: det fungerar vanligtvis bra på blanka ytor men bör undvikas på satin / matta ytor, men det är i alla fall smart att göra ett test genom att gnugga lite i ett hörn och se om det, förutom att eliminera smuts, attackerar ytan på väggenheten.

Hur man rengör lackerade köksskåp:

  • Använd mjuka trasor: mjuka svampar eller ännu bättre mikrofiberdukar eller sämskskinn är de bästa valen.
  • Försök att rengöra så ofta som möjligt för att undvika iögonfallande ansamlingar och undvika att behöva ta till mer aggressiva metoder.
  • Torka alltid möblerna noggrant med en ren trasa efter tvätt.

Vilka produkter att använda:

  • Marseille tvål: den är skonsam, har en behaglig doft och avlägsnar lätt smuts. Lös bara upp en handfull eller två i varmt vatten (beroende på hur mycket du behöver rengöra) och doppa en mjuk trasa för att gnugga på ytorna.
  • Om det inte är särskilt mycket smuts, använd bara en svamp och varmt vatten: det är en metod som fungerar för nybildad smuts (omedelbart efter tillagning, t. ex. efter stekning) på vilken yta som helst, eftersom den inte använder någon kemisk substans.
  • Vanligt diskmedel: häll några droppar i en hink med varmt vatten och blanda för att lösa upp väl, doppa sedan trasan eller svampen och torka av dörrarna efter att ha kramat ur trasan något.
  • En metod som ofta rekommenderas, som husmorstips, är potatisstärkelse (eller majsstärkelse): blanda lite i en skål med varmt vatten för att skapa en tunn kräm och använd den på enskilda fläckar med märkbart fett. Pulvret i dessa mjöl är mycket fint och därför mindre slipande än andra ämnen och bör inte skada ytan. Om du är osäker, testa alltid först på ett hörn av väggenheten för att se om det angriper finishen eller inte.

Har du någonsin provat dessa metoder?

Advertisement