7 av de vackraste inomhusplantorna som växer i miljöer med svagt ljus
Även om det inte finns några växter som kan överleva i fullständigt mörker, finns det några som kan stå ut i dåligt upplysta miljöer, och bland annat enbart behöver lite vård, alla dessa egenskaper gör dem idealiska för odling inomhus.
Så om du har rum som bara nås av solljus i små portioner under dagen kan du försöka odla några sorter som är lätta att hitta på marknaden, så länge du kan garantera de rätta levnadsförhållanden när det kommer till temperatur, temperaturförändringar, luftdrag och bevattning. När det varma vädret sedan kommer kan du flytta ut dem till balkongen eller trädgården och hjälpa dem att förbereda sig för en ny vinter året därpå.
Svärmorstunga (Sansevieria cylindrica eller trofasciata)
Svärmorstungan (eller sansevieria) har blivit en av de mest älskade inredningsväxterna: den används ofta för sin speciella och fascinerande form som ett grafiskt element som dekorerar på ett originellt sätt. Men förutom den speciella aspekten är det dess förmåga att motstå i svagt ljus och utan behov av frekvent vattning som motiverar dess stora framgång.
Håll den borta från drag och vattna bara när jorden är riktigt torr (även under ytlagret) utan att blöta bladen. Lägsta temperaturerna bör aldrig sjunka under 13 grader. I synnerhet trifasciata kan gå flera veckor utan behov av vatten under vintern, när den går in i vegetativ vila.
Gullranka
Liksom svärmorstungan och andra sorter som listas nedan är gullrankan bland de växter som bäst kan rena luften från toxiner och hälsofarliga ämnen. Den har också fördelen att den kan uthärda även dåligt upplysta områden i huset och den slingrande karaktären gör den idealisk för att växa ner från hyllor och bokhyllor. Den förvaras ofta i köket där den lätt sprids.
Gullrankan behöver förhållanden som liknar svärmorstungan, så du kan glömma att vattna den i några veckor utan problem. Om du kan ta ut den under sommaren kommer den att vara mycket tacksam.
Aspidistra
Ursprungligen från Kina, denna växt kan överleva där andra inte kan, med tanke på dess tolerans mot brist på ljus. Det finns fler sorter, till och med brokiga (men de är mer känsliga), och alla har vackra långa och avsmalnande löv. Det är bäst att inte samla för mycket damm på bladen under en alltför lång period, så då och då måste du använda en fuktig trasa för att polera dem. Den lägsta tolererade temperaturen är 10 °, och om den förvaras i ett rum där det finns viss ljusstyrka (inte direkt sol), trivs den länge utan att behöva ständig vård.
Kantdracena (Dracaena Marginata)
Det finns många olika typer av dracaena som vi kan odla och Marginata varianten har vackra röda kanter som gör den mycket attraktiv. Det är en växt som växer sig stor och kommer att behöva mycket utrymme när den växer - det rekommenderas att plantera om den ungefär vart tredje år.
Den ska vattnas när jorden torkar helt, den tål inte vattenstagnation och den ideala temperaturen är mellan 16 och 24 grader, utan att sjunka under 10 under en längre period.
Garderobsblomma (Zamioculcas)
En av de växter som är godkända även för den som inte har gröna fingrar, eftersom den verkligen inte vill ha vatten, om än väldigt sällan, tolerarar svagt ljus, växer långsamt (så du behöver inte oroa dig över att plantera om växten) och är dessutom känd som "lyckans växt" eller "pengar" i vissa delar av världen.
Ett nödvändigt villkor är att hålla den borta från plötsliga temperaturförändringar och framför allt även från drag. Den tål inte alls vattenstagnation, och den ideala temperaturen är mellan 16 och 26 ° C, även om den också motstår cirka 10 ° på vintern och inom toppar på 30-35 ° på sommaren.
Bergpalm (Chamaedorea elegans)
Bergpalmen är en av de mest motståndskraftiga krukväxterna, den renar luften och kan, om den omhändertas väl, nå över en meter i höjd. Även känd som "lyckans palm", den tolererar höga temperaturer och även ganska låga minimitemperaturer, även om den perfekta är cirka 18 °. En fuktig trasa kan också användas för att rengöra bladen på denna växt.
Placera den på en luftig plats, men den påverkas inte av drag, och den blir en väldigt vacker dekoration.
Fredskalla (Spathipyllum)
Känd som Spatiphyllus eller fredskalla, detta är en växt som är mycket älskad för sitt eleganta utseende, sina praktfulla blommor och förmågan att motstå förhållanden som andra inte skulle kunna. Det finns flera varianter, med olika storlekar men tenderar att aldrig överstiga 60 cm i höjd, så det kräver aldrig för mycket utrymme.
Den tål svagt ljus, perioder av torka (men du kommer att se att den börjar sloka vid allvarlig vattenbrist) och måste planteras om vartannat eller vart tredje år, när du ser att rötterna börjar dyka upp från det nedre hålet i krukan, och välj i så fall en kruka med en storlek större. Den brukar älska dagstemperaturer på cirka 20-25 ° C och nattemperaturer på cirka 18 °, och det är bäst om temperaturen aldrig sjunker under 15 °.
Har du försökt odla dessa växter än?