De bästa knepen för att ta hand om lättskötta växter, även för dig utan gröna fingrar
Att kultivera växter hemma är en källa till stor tillfredsställelse på flera nivåer: de är vackra att se på och dekorerar rummen på ett oöverträffat sätt, att ta hand om dem är terapeutiskt men framför allt hjälper de oss att rena luften från hälsofarliga ämnen på ett helt naturligt sätt.
Men inte alla har gröna fingrar, så efter ett par sensationella misslyckanden kastar man ofta in handduken. Ändå, om de villkor som våra hem garanterar (när det gäller ljusstyrka och temperatur) är tillräckliga för att vissa arter ska överleva, är det värt att försöka genom att välja sorter som är lättare att odla och följa en rad grundläggande regler.
Välj lättskötta växter
Vi skulle alla vilja dekorera huset med stora blommor eller brokiga bladverk och exotiska, fascinerande former, men det är ofta dessa växter som kräver särskild och mycket noggrann vård. Lyckligtvis har senaste årens trender tagit fram tidigare ignorerade växter just för att de är bäst för de som inte har gröna fingrar, de renar luften och är numera en symbol för inredningsdesign.
Gullranka, sansevieria, ampellilja, aloe vera, murgröna och krassula är alla växter som är lätta att ta hand om och som vi enkelt kan hitta i blomsterbutiker men också på stormarknader eller diverse stora möbelaffärer.
Ett minimum av research
Utforska de olika arterna i sökmotorerna. Det finns många listor över "enkla" växter som innehåller olika arter. Alla har sin favorit när det gäller utseende men innan man snabbt dyker in för att köpa är det alltid bra att ha en klar uppfattning om de väsentliga förhållandena som måste garanteras för varje sorts växt, så det är bra att göra lite research och sedan dubbelkolla hos trädgårdshandlaren eller plantskolan, eller åtminstone fråga i de stora online grupperna (det finns några på alla sociala nätverk och forum).
De första faktorerna du behöver se över är ljuset (det finns inga växter som alltid kan leva i mörk eller konstant skymning, åtminstone inne i huset) och den genomsnittliga temperaturen (minimum och maximum) som krävs för den valda växten.
Gula eller torkade blad? Ta bort dem
Ett visset blad eller en död gren kan inte återupplivas. Så utrusta dig med en trädgårds sax, rengör den före och efter användning (du kommer fortfarande att skada växten, och om den är sjuk är det bättre att inte förvärra situationen eller sprida problemet till andra växter) och ta bort dem.
Om du inte är säker på om grenen är torr, klipp bara en liten bit av den på spetsen och titta i mitten av sektionen: du ser omedelbart om det inte finns något att göra eller om grenen fortfarande är grön och inte bör tas bort.
Vattning: hellre för lite än för mycket
Det är naturligt att tänka att om växten är sjuk behöver den vatten. När allt kommer omkring är det vad den livnär sig på. Men i de allra flesta fall är det just överflödet av vatten som leder till att de olika arterna dör, särskilt när det gäller de som anses vara lätta att odla.
Vattenstagnation är skadlig för de flesta prydnadsväxter som inte är riktiga vattenväxter, så du måste komma ihåg att se till:
- att jorden som är vald är väl upplöst
- att krukan har tillräckligt med hål för att garantera utsläpp av vatten
- att fatet där vattnet samlas inte fylls. Du kan till exempel flytta växterna till ett handfat, dusch eller badkar, för att vattna dem och låta vattnet rinna av innan du sätter tillbaka dem på ett fat eller i ytterkrukan. Om du å andra sidan har tränat upp dig lite kan du ge vattnet direkt i krukan, vilket kanske eliminerar det som finns kvar i faten under vintern.
Så, hur ofta ska man vattna?
Den gyllene regeln för alla växter är att vattna när jorden har torkat. Ibland torkar dock endast ytskiktet medan jorden runt rötterna förblir fuktig. Och växten får oss inte alltid att förstå att den behöver vatten, ibland om du ser grenar och löv som tappar spänst betyder det att det finns för mycket vatten. Vad ska man göra?
Tryck ner ett finger i jorden för att känna om jorden torkat ut helt eller delvis också längre ner. Är den det så kan du vattna igen. Online och i specialistaffärer kan man hitta markfuktighetsmätare till billiga priser, vilket kan vara användbara indikatorer för dem som inte alltid vill få händerna smutsiga.
Om du däremot tycker att jorden är fuktig men växten verkar lida och det har gått länge sedan du vattnade senast betyder det att det finns en skadlig vattenstagnation. Tyvärr är det svårt att återuppliva en växt i det här tillståndet, men det finns en del tips att prova för att torka ut jorden: flytta växten till mycket solljus om den inte redan stod i de förhållandena, och kanske till och med försiktigt ta ur växten ur krukan tillsammans med jorden. Du kan då se om jorden är blöt eller om det finns maskar (då är det dags att ta till ett speciellt medel), eller rent av om det var något som låg ivägen och hindrade vattenutsläppet.
Överdriv inte med gödningsmedel
Även när det gäller gödningsmedel är det bättre att undvika att använda dem om du inte är van, och i vilket fall som helst använda dem sparsamt. De är tyvärr inte mirakulösa ämnen som kan odla växten i vårt ställe, men de kan tjäna som kompensation för lite brist, eller för att stimulera lite snabbare tillväxt och en mer praktfull blomning, men de stressar ofta växten vilket får den att lider mer, och om de ges i för koncentrerad form bränner de växten utan att kunna återuppliva den.
Om du verkligen vill prova är det bättre att välja naturliga ämnen som passar den sorts växt vi har hemma, vilket ger resultat på längre tid men är mindre aggressivt och i vilket fall som helst följa de rekommenderade doserna.
Lycka till med odlandet!